Ce este Bâlbâiala? – Aventurile lui LittleEdu

Hei prieteni, am vazut ca v-a placut foarte mult epiosdul cu Dislexia si astazi vom avea un subiect asemantor cu acesta.. hmm /.. hai sa nu te mai tin in suspans. Astazi vom discuta despre ce este BALBAIALA?

Esti pregatit? Hai sa zburam!

Vezi ultimul episod: De ce trebuie sa mâncăm un măr pe zi?

Text Material Video

Balbaiala este o tulburare de vorbire care poate afecta persoane de orice varsta, dar este  sunt mai des intalnita la copii. Persoanele care se bâlbâie știu ce vor să spună, dar întâmpină dificultăți în a rosti frazele. De exemplu, pot repeta sau prelungi un cuvânt, o silabă sau o expresie, se pot opri în timp ce vorbesc și să nu reușească să pronunțe anumite silabe. 

Termenul medical pentru această afecțiune se numeste BALBISM. 

Cauzele balbaielii nu sunt pe deplin cunoscute, ci doar banuite. Una dintre variante este ca afectiunea apare din motive afective, persoana cu pricina este foarte sperioasa, emotiva se streseaza si rusineaza repede, asa ca nu se poate concentra sa articuleze bine ceea ce vrea sa exprime.

Alta cauza poate fi o disfunctie a aparatului motor, acesta nu este coordonat asa cum trebuie cu actrivitatea creierului.

Balbaiala Clonică. Această formă are un caracter care se repetă atunci când pacientul încearcă să-și reproducă discursul. Drept urmare, există o repetare constantă și frecventă a anumitor sunete sau silabe într-un cuvânt (de exemplu, „ma-ma-mama-mamă”).

A doua este cea Tonica. În acest caz, pacientului este foarte dificil să înceapă să vorbească. Există o pauză îndelungată înainte de rostirea cuvântului (de exemplu, mai întâi un „Mmm-m” lung, apoi cuvântul „mamă”).

Iar ultima este cea mixta. Data viitoare cand o sa intalnesti un copil cu balbiala nu rade de el si nu face misto, pentru ca nu ti-ai dori sa fii in locul lui, Mai degraba asculta-l, poate chiar are ceva important sa iti spuna.

 Stiai ca?

Deşi există păreri împărţite asupra acestui subiect, se pare că există dovezi concrete care atestă faptul că Winston Churchill suferea de bâlbâială. Astfel, Churchill spunea despre el însuşi că are un defect de vorbire pe care încearcă în mod constant să îl corecteze. În pofida faptului că era bâlbâit, Churchill este considerat unul dintre cei mai buni oratori din toate timpurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.