Circuitul Apei in Natura – Aventurile lui LittleEdu

Hei prieteni, am revenit cu un nou episod! Astazi vorbim despre circuitul apei in natura! Esti pregatit? Hai sa zburam!

Vezi ultimul episod: Ce este Balbaiala?

Text Material Video

Hei prieteni, te-ai intrebat vreodata cum ajunge apa sus acolo in nori si dupa cade? Sau cum se formeaza zapada? 

Hai cu mine in acest episod sa aflam toate aceste secrete, astazi vom discuta despre circuitul apei in natura! Esti pregatit? Asa ca hai sa zburam!

In natură apa se găsește în stare lichidă (apa mărilor și oceanelor), în stare solidă (ghețari) și în stare gazoasă (norii) în funcție de temperatura mediului. Acestea se numesc stări de agregare.

Prin intermediul celor trei fenomene principale de evaporare, condensare și solidificare apa trece dintr-o stare de agregare în alta, circulând în atmosferă.

Circuitul apei descrie existenta și mișcarea continuă a apei pe Pămînt. Apa este mereu în mișcare si iși schimbă mereu starea de agregare: din lichid, în vapori, în gheața. Circuitul apei se produce de miliarde de ani și viața pe Pămînt depinde de el; fără acest circuit al apei

Pămîntul ar deveni un loc arid, fără viață.

Acum hai sa vedem care sunt procesele care stau la baza acestui circuit.

Evaporarea este procesul prin care apa se transferă de la suprafața oceanelor și a altor corpuri de apă în atmosferă. Acest transfer implică o schimbare de stare de agregare a apei, din stare lichidă în stare gazoasă. Sursa de energie a acestui proces o constituie energia solară. Pe lângă aceasta, apa se mai elimină în atmosferă prin transpirația solului, plantelor și, în mult mai mică măsură, cea a animalelor, numit evapotranspiratie. 

Advectia este procesul de transfer al unei proprietăți atmosferice prin mișcarea orizontală a masei de aer. În cazul circuitului apei este vorba despre procesul de mișcare a apei în stare solidă, lichidă sau gazoasă prin atmosferă. Fără advecție, apa evaporată de pe suprafața oceanelor nu s-ar putea deplasa pentru a ajunge deasupra uscatului unde să producă precipitații.

Condensarea este procesul prin care vaporii de apă din aer se transformă în picături lichide de apă, formând nori sau ceata.

Precipitatiile sunt constituite din apa care s-a condensat în atmosferă și cade pe suprafața Pământului. Forma de precipitații care apare cel mai frecvent este ploaia, alte forme fiind zapada, grindina, chiciura, lapovita etc.

Sublimarea este procesul prin care apa în stare solidă (gheață sau zăpadă) se transformă direct în vapori, fără a mai trece prin starea lichidă.

Topirea este procesul de transformare a apei din starea solidă (gheață sau zăpadă) în stare lichidă.

In concluzie, circuitul apei în natură descrie mişcarea apei la suprafaţa pământului, în atmosferă şi sub pământ. Apa circulă constant dintr-un loc în altul prin evaporare, condensare, precipitaţii sau colectare.

Stiai ca?

Iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de apă:

Cand te speli pe dinţi, închide robinetul până la momentul clătirii sau pune apă într-un pahar.

Un duş scurt în locul unei băi cu multă apă este mai sănătos, dar și mai economic.

Colectează şi refoloseşte apa de ploaie.

Apa de la acvariul cu peşti este un îngrăşământ foarte bun pentru plante.

Închide apa când nu ai neapărat nevoie de ea; de ce să laşi duşul să curgă 10 minute înainte să faci baie?

Leave a Reply

Your email address will not be published.